Γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κέρκυρα με αφορμή το χαμό του 50χρονου εργάτη στο Σιδάρι.

Η δήλωση Αυλωνίτη

Ένας εργάτης, ένας νέος άνθρωπος με τρία παιδιά, έχασε τη ζωή του στην Κέρκυρα, όταν καταπλακώθηκε από χώματα σε εργοταξιακό χώρο την Τρίτη 27/9. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και παράλληλα καταθέτουμε ερωτήματα, για τις συνθήκες του δυστυχήματος, για τα μέτρα ασφάλειας και τους ελέγχους που θα έπρεπε να διενεργούνται.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορούμαστε ότι αναμένεται σήμερα από τα Γιάννενα, για να ερευνήσει τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος. Σημαντική χρονική υστέρηση για τους ελέγχους, από την οποία αναδεικνύονται δομικά προβλήματα. Οι μηχανισμοί ελέγχου είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, κι όπως καταγγέλλει το σωματείο Οικοδόμων, υπάρχουν μόνο 2 επιθεωρητές για όλη την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Υποστελέχωση κι απαξίωση μιας νευραλγικής υπηρεσίας, που όπως είχαμε επισημάνει συντελέστηκε συνειδητά από την κυβέρνηση των «αρίστων». Είχαμε επίσης εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας και εξ’ αυτού του λόγου καταψηφίσαμε την μετατροπή-υποβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, βλέποντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η αποποίηση ευθυνών για την τήρηση του εργατικού δικαίου.

Μόλις προ τριών μηνών (6ος/2022) ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την τήρηση των όρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας, βασισμένη στα στοιχεία της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία τα εργατικά δυστυχήματα διπλασιάστηκαν στη χώρα μας την τελευταία διετία.

Στον μακρύ κατάλογο, έρχεται – δυστυχώς- να προστεθεί κι αυτό το εργατικό δυστύχημα υπενθυμίζοντας, και στον πλέον θερμό χειροκροτητή της κυνικής κυβερνητικής πολιτικής, ότι πέρα από τα κέρδη υπάρχουν ζωές, οικογένειες και όνειρα. Πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και να αντιληφθούμε ότι η απαρέγκλιτη τήρηση νόμων και κανόνων ασφάλειας αποτελεί μονόδρομο σε ένα κράτος δικαίου.