Το θέμα της ρύθμισης των οφειλών των καταναλωτών της ΔΕΥΑΖ απασχόλησε την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης χθες το βράδυ. Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ είπε πολλές φορές κατά τη συζήτηση, που διήρκησε παραπάνω από 2,5 ώρες, ότι το σώμα καλείται να λάβει μία σοβαρή απόφαση, καθώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν ένα σχέδιο διάσωσης για την οικονομική εξυγίανσή της.
Οι αντιδράσεις των συμπολιτών μας για τις διακοπές που έγιναν τις προηγούμενες μέρες ήταν έντονες, αλλά όπως υποστήριξε ο κ. Αρκετάκης το μέτρο ήταν αποτελεσματικό, καθώς μπήκε «ζεστό» χρήμα στα ταμεία της επιχείρησης και κατατέθηκαν μέσα σε δύο μέρες 70 αιτήσεις για διακανονισμό οφειλών.

Κοινωνική πολική και έσοδα
Τα μέλη του Δ.Σ. προσπάθησαν να λάβουν μία απόφαση που δεν θα επιβαρύνει τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και που παράλληλα θα ωθήσει τους καταναλωτές είτε να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά είτε να προχωρήσουν σε διακανονισμό. Όλοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για όσους δεν έχουν να πληρώσουν και ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε η επιχείρηση να βγει από το αδιέξοδο από το οποίο έχει φτάσει, λόγω των 7 εκατ. οφειλών που έχει προς τρίτους. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ επανέλαβε ότι λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, καθυστέρησε τον τρέχοντα μήνα η πληρωμή των εργαζομένων. Επίσης, τόνισε ότι το χρέος της ΔΕΥΑΖ προς την «Volterra» (εταιρεία παροχής ρεύματος) αγγίζει τα 400.000 ευρώ.

3.000 νοικοκυριά δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη!
Σχετικά με το σχέδιο διάσωσης, ο κ. Αρετάκης είπε: «Η ΔΕΥΑΖ πρέπει να γίνει αποκλειστικός, προμηθευτής νερού στη Ζάκυνθο. Πρέπει να επεκτείνουμε και να συντηρήσουμε το δίκτυο. Για να κάνουμε έργα που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία (νέο βιολογικό, δίκτυο αποχέτευσης στην πόλη και τον Πλάνο), είναι ανάγκη να νοικοκυρευτούμε. Είναι ώρα να λάβουμε μέτρα για να εισπράξουμε τα χρέη των οφειλετών που είναι σχεδόν 9 εκατ. ευρώ. Στη συνάντηση που είχα με αντιπροσωπεία των τεσσάρων συλλόγων ξενοδόχων, αφού με έθεσαν τα αιτήματά τους, τους είπα ότι για να τα ικανοποιήσουμε θα πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους, τα τέλη σύνδεσης, να εγκαταστήσουν βιολογικούς καθαρισμούς και να δηλώσουν τα πραγματικά τμ των επιχειρήσεων τους. 3.000 νοικοκυριά πληρώνουν 0 τμ ρεύμα! Δηλαδή δεν δίνουν καθόλου δημοτικά τέλη».

Έως 24 δόσεις για όλους με ελάχιστη προκαταβολή τα 50 ευρώ
Η απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών δυσκόλεψε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γιώργος Ζαρκάδης έκανε την εισήγηση για τη ρύθμιση των χρεών, ωστόσο μετά από διαλογική συζήτηση και λόγω διαφορετικών απόψεων για το ύψος της προκαταβολής και τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής, διαμορφώθηκε τελικά μια διαφορετική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ. Ουσιαστικά, όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με έως 24 δόσεις και με ελάχιστη προκαταβολή τα 50 ευρώ.
Σχετικά με τη δυσκολία είσπραξης των οφειλών τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις σχετικές αποφάσεις των ΔΣ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είπαν ότι το οικονομικό μητρώο δεν είχε τις απαραίτητες οικονομικές και νομικές γνώσεις, και έτσι υπήρχε δυσκολία στην εφαρμογή του. Πρόσθεσαν ότι το παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς μόλις 4 συνεργεία προχωρούν σε όλες τις διακοπές ή τις επανασυνδέσεις.

Πηγή:imerazante.gr