Η εισήγηση του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην σημερινή συνάντηση της τριμερούς επιτροπής για τη δίχρονη προσχολική αγωγή:

Ο Σύλλογός μας, μετά τον ορισμό του προέδρου ως μέλους της τριμερούς επιτροπής από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, διεκδικεί με την παρουσία του στην επιτροπή:

την άμεση και καθολική εφαρμογή του νόμου 4521/2018, για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, κυρίαρχο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια και ιστορικής σημασίας κατάκτηση για τον κλάδο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την διαχρονική αδιαφορία και την αδράνεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τα σχολικά έτη 2018-19 και 2019-2020. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να βρίσκονται σήμερα πολλά παιδιά προνηπιακής ηλικίας έξω από το δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα και πολλοί γονείς να εξαναγκάζονται ή να κρατήσουν τα παιδιά σπίτι ή να χρυσοπληρώσουν την εκπαίδευσή τους στους ιδιωτικούς σταθμούς ή στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Επιπρόσθετα καταγγέλλουμε την απαξιωτική συμπεριφορά από τη μεριά του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, καθώς με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την μονομερή ενέργεια της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κας Μερόπης Υδραίου να αποστείλει έγγραφο προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για την προμήθεια 14 προκατασκευασμένων(!) αιθουσών για τις ανάγκες της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.

Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς σύμφωνα με το Άρθρο 33 του νόμου 4521/2018 συγκροτείται τριμερής επιτροπή από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και αποτελείται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Πρόεδρο, τη Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη. Είναι πρωτοφανές το γεγονός της μη σύγκλησης της εν λόγω επιτροπής, η οποία τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε άψογα αξιοποιώντας τις προτάσεις και τα αριθμητικά δεδομένα που προσκόμιζαν τόσο η Διεύθυνση Π.Ε. όσο και ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας. Δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός ότι το περασμένο διάστημα υλοποιήθηκε εν μέρει ο επιτυχημένος προγραμματισμός της τριμερούς επιτροπής με βάση τις πραγματικές υπάρχουσες ανάγκες για την εξεύρεση νέων αιθουσών. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ατόπημα της δημάρχου κας Υδραίου, η οποία παρέκαμψε την εκπαιδευτική κοινότητα, προφανώς κακώς ενημερωμένη από τους αρμόδιους συμβούλους της, οι οποίοι την εκθέτουν ανεπανόρθωτα, καθώς τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες δεν δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης και δεν μπορούν να έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η προμήθεια 14 αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ, οι οποίες σύμφωνα με το έγγραφο θα τοποθετηθούν σε περιοχές στην περιφέρεια(!) του Δήμου, δεν πρόκειται να λύσει το οξύτατο πρόβλημα με τον αυξημένο αριθμό μαθητών στο κέντρο της πόλης και στις περιαστικές περιοχές. Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η πρόταση για τοποθέτηση των αιθουσών αυτών στους Γιαννάδες, στην Κάτω Κορακιάνα, στον Άγιο Μάρκο, στον Σπαρτύλα και η προμήθεια μόνο μίας αίθουσας για το κέντρο της πόλης στο 12ο Νηπιαγωγείο. Προφανώς η μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Μαντουκίου σε προκατασκευασμένες αίθουσες δεν συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των νηπίων που θα μπορούσαν να εγγραφούν. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν επιτέλους μόνιμες λύσεις για τη στέγαση των νηπίων, καθώς οι αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ έχουν τετραετή διάρκεια χρήσης βάση του νόμου. Επιπρόσθετα, απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών στους αύλειους χώρους των δημοτικών σχολείων, οι οποίοι αποτελούν ζωτικό χώρο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για εμάς αποτελεί μοναδική λύση ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός με βάση τα πραγματικά στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα που αποτυπώνουν την υπάρχουσα πραγματικότητα όπως προσκομίζονται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας και τα οποία έχουμε διασταυρώσει από τις συναδέλφισσες Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων.

Εμείς ως ΣΕΠΕ Κέρκυρας δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το δίχρονο δημόσιο νηπιαγωγείο. Είναι φανερό πως απέναντί μας έχουμε την κυβερνητική πολιτική, τα συμφέροντα των Δήμων και της ΚΕΔΕ που αντιδρούν, αλλά και των ιδιωτών που κερδοσκοπούν. Δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτά! Ο αγώνας μας είναι ο μόνος που θα καθορίσει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής παντού, διασφαλίζοντας τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο σχολείο.

Απαιτούμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων. Κανένα κοντέινερ σε ακατάλληλα προαύλια σχολείων.

Απαιτούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.

 

Αντώνης Κουρσάρης

 

 

Πρόεδρος ΣΕΠΕ Κέρκυρας