Σύμφωνα με το δελτίο τύπου :

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κύριος Yasuhiro Shimizu, μετά της συζύγου του  και η Μορφωτική ακόλουθος κυρία Chiori Shintani.

Η Ρόζα Κασιμάτη,(1823-18/12/1882), Κυθηριακής Καταγωγής, Επτανήσια,  μητέρα της μεγάλης μορφής των Ιαπωνικών γραμμάτων Λευκάδιου Hearn,(27/6/1850-26/9/1904), απεβίωσε στην Κέρκυρα και η νεκρώσιμη ακολουθία της έγινε στον Ιερό Ναό του Άγιου Παντελεήμονος  στο Ψυχιατρείο.

Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία του Κέντρου UNESCO του Ιονίου, του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου—Εργαστηρίου Σύγχρονης Ιστορίας, του  Δημόσιου Νοσοκομείου Κέρκυρας , και του Ομίλου Φίλων του Λευκάδιου Hearn.

Tην εκδήλωση στηρίζουν:

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
  • Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας.
  • Η Εφορία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Πρόγραμμα της Επίσκεψης.

10:40  Άφιξη στο Αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας.

Υποδοχή από εκπροσώπους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, του Κέντρου UNESCO του Ιονίου, του Ομίλου Φίλων του Λευκάδιου Hearn.

11:30  Άφιξη στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Παρουσίαση του Ναού από τον πατέρα Θεμιστοκλή Μουρτζανό, εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως  Κερκύρας και τέλεση Μνημόσυνου εις μνήμην  της Ρόζα Κασιμάτη.H τελετή πλαισιώνεται από την Χορωδία Κέρκυρας.

 

12:30  Κατάθεση Στεφάνου  στο Άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια.

.12:45   Υποδοχή των εκλεκτών προσκεκλημένων στην Αίθουσα Τελετών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έναρξη της εκδήλωσης με την ερμηνεία, a cappella, των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδος και της Ιαπωνίας από  Φοιτήτριες του Tμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιμέλεια Χριστίνα Καλλιαρίδου

 

Χαιρετισμοί  εκ μέρους των τοπικών αρχών, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Χαιρετισμός από την εξοχότητα του τον Πρέσβη της Ιαπωνίας κύριο Υasuhiro Shimizu.

13:30  Έναρξη των Ομιλιών της Εκδήλωσης./Συντονίζει ο Καθηγητής της σύγχρονης ιστορίας του τμήματος ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κυριος Γρηγόριος Ψαλλίδας

  • Ντίνα Αναστασιάδου. Ζωγράφος Sumi-e. Master Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Καλκούτας: Η αποδοχή του Λευκάδιου Χέρν στην Ιαπωνία κατά την περίοδο Μέιτζι.
  • Κωνσταντίνος Χριστόπουλος .Αρχαιολόγος-Ιστορικός./Οι σχέσεις Ελλάδος Ιαπωνίας (1873-1899).
  • Μαρία Δημοπούλου. Μsc Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής. Πρόεδρος Κοι.ΣΠΕ Κέρκυρας ,Νέοι Ορίζοντες.

Οι  εξελίξεις της Ψυχικής Υγείας στην Κέρκυρα: Από το πρώτο Φρενοκομείο των Βαλκανίων στο σύγχρονο δίκτυο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Κέρκυρα.

  • Κάλλη Πετροχείλου. Έφορος, Προισταμένη Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων. Απόγονος της Ρόζας Κασιμάτη. /Απάνθισμα από την Ιστορία της Ρόζας Κασιμάτη.

15:00  Κλείσιμο της Εκδήλωσης

Από εκπρόσωπο του Ομίλου Φίλων του Λευκάδιου Hearn και του Κέντρου UNESCO του Ιονίου.

15:15  Παράθεση ελαφρού γεύματος ( μπουφέ)

16:15  Αναχώρηση των εκλεκτών επισκεπτών