Σχόλιο του Βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη αναφορικά με την Επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την έναρξη των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας
“Οι κατηγορίες της ΝΔ περί «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών και οι ακροδεξιές, πατριδοκάπηλες κορώνες για δήθεν μονομερή ανατροπή της αποτέλεσαν ένα καλπονοθευτικό τέχνασμα που συμπαρέσυρε και συντηρητικοποίησε ακόμα και τα πιο πηγαία πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων.
Κατάφερε σε μια εθνική υπόθεση πλέον των δύο δεκαετιών και μια διακρατική διαμάχη που απαιτούσε την επικράτηση της λογικής στη βάση της ιστορικής αλήθειας για τη διπλωματική νίκη της χώρας μας, να επιβάλλει το θυμικό ως κυρίαρχο παράμετρο καθορισμού της ατομικής στάσης και εκλογικής συμπεριφοράς.
Φυσικά, τα γεγονότα που λαμβάνουν σήμερα, χώρα δικαιώνουν όλους όσοι δεν πρόταξαν το μικροπολιτικό όφελος, όσοι έβαλαν τα χέρια τους στη φωτιά αδιαφορώντας για οποιαδήποτε πολιτικό και εκλογικό κόστος. Είναι αυτοί, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έγραψαν νέες σελίδες στο βιβλίο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας με τη διευθέτηση ενός κρίσιμου εθνικού θέματος που έκλεισε την πόρτα στις νεο-οθωμανικές ορέξεις τους Τουρκίας.
Η ΝΔ ή τουλάχιστον ένα μέρος της , όχι μόνο δεν συμμερίζεται εκείνους που κραύγαζαν για την ανατροπή των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θεωρείται πλέον μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά αναζητά και την πιστή εφαρμογή της από τη συμβαλλόμενη σε αυτή γείτονα χώρα.
Σε αυτή τη βάση, μπορεί και έχει ήδη ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών, που θα γίνει ακόμα πιο εποικοδομητικό και για τις δύο πλευρές, εφόσον η Βουλή των Ελλήνων κινήσει τις διαδικασίες έναρξης των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Αν δηλαδή, πράξει όσα δεν έπραξε εδώ και ένα σχεδόν χρόνο.
Η συνεργασία των δύο χωρών μόνον προς όφελος της ενίσχυσης της χώρας μας θα λειτουργήσει. Δεν το υποστηρίζαμε προφητικά, το πιστεύαμε μέσα από το ρεαλισμό των διπλωματικών εργασιών και τους στόχους που αυτές εξυπηρετούσαν. Αρκετό χρόνος χάθηκε με τη ΝΔ να παραμένει αμετανόητη σε λάθη που τη διαψεύδουν μέχρι σήμερα”
Ακολουθεί η επιστολή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Αθήνα, 25.1.2021
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Του Νικολάου Παππά του Στυλιανού, Βουλευτή Β΄3 Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΚΟ Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία, Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, του Γεωργίου Κατρούγκαλου του Στυλιανού-Παναγιώτη , Βουλευτή Β΄1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Τομεάρχη Εξωτερικών της ΚΟ Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία και των Βουλευτών της ΚΟ Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία, μελών τη Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας
ΠΡΟΣ
Τον κο. Γεώργιο Βλάχο του Θεοδώρου, Βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας.
Κοιν.
Στον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κο. Κωνσταντίνο Τασούλα.
Αξιότιμε κε. Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας,
Δυνάμει της από 19.3.2020 απόφασης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, συγκροτήθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας και διπλωματίας σε διεθνές διμερές επίπεδο, την ενίσχυση των θέσεων της χώρας μας και την προώθηση και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.
Πλην όμως, η εν λόγω Ομάδα Φιλίας δεν έχει λειτουργήσει μέχρι και σήμερα, παρότι μετά την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που επετεύχθη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των δύο χωρών έχει «ανοίξει» ένα καινούριο κεφάλαιο στους τομείς της διπλωματίας, της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας.
Τη νέα αυτή πραγματικότητα παραδέχεται πλέον και η Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δηλώνει ότι εγγυάται και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζει ότι αυτή πρέπει να τηρείται στο ακέραιο, αναγνωρίζοντας η ίδια η Κυβέρνηση τα τεράστια και πολλαπλά οφέλη που απορρέουν για τη χώρα μας από την εφαρμογή της εν λόγω ιστορικής Συμφωνίας.
Συνεπώς και προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, παρακαλούμε όπως αναλάβετε πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση τόσο των διπλωματικών όσο και των κοινοβουλευτικών σχέσεων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και αιτούμαστε την άμεση «ενεργοποίηση» της εν λόγω Ομάδας Φιλίας και τη διενέργεια θεματικών διασκέψεων σε τομείς μείζονος ενδιαφέροντος για τις δύο γείτονες χώρες.
Σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία θα μας βρείτε αρωγούς σας.
Με τιμή,
Παππάς Νικόλαος
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βούτσης Νικόλαος
Γεροβασίλη Όλγα
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία