Η ανακοίνωση :

Ομάδες  Γυναικών  Κέρκυρας  και  Βόρειας  Κέρκυρας  

ΟΧΙ στο νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Καταγγέλλουμε την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω διαδικτύου

Οι μητέρες, συνολικά οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά μας, οι μαθητές, αγανακτούμε με το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τις κάμερες στις σχολικές τάξεις. 

Σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για ένα σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, παρέχοντας σε όλα τα παιδιά ολόπλευρη μόρφωση κι ομαλή σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική και κοινωνική ανάπτυξη, για να μαθαίνουν να σκέπτονται, ν’ αγαπούν τη φύση, τη γνώση και τον άνθρωπο, να διεκδικούν καλύτερη ζωή, να συμβιώνουν αρμονικά, να κάνουν φίλους. Ένα σχολείο που θα τα αγκαλιάζει σε κάθε φάση της ζωής τους και θα τους δίνει χωρίς διαχωρισμούς όλα τα εφόδια για την ενήλικη ζωή.

Έχουμε ανάγκη από σχολείο  δημόσιο και δωρεάν για όλους από το βρεφικό σταθμό, την προσχολική και σχολική εκπαίδευση ως την επαγγελματική, την ανώτατη εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα, με σύγχρονες υποδομές και εκπαιδευτικό, βοηθητικό κι επιστημονικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Το σχολείο και το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα που έχουμε ανάγκη δε συμβιβάζεται με τη λογική του κόστους και των επιχειρηματιών στην εκπαίδευση.  Δε χωράει στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ, που συνεχίζει στα χνάρια της αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο νομοσχέδιο κάνει το σχολείο πιο ανισότιμο κι εξοντωτικό για τα παιδιά μας. 

Το νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο προβλέπει:

 • Περισσότερα παιδιά σε κάθε τάξη στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, με απολύσεις εκπαιδευτικών.
 • Αποσπασματική γνώση, που την ονομάζουν “δεξιότητες” και όχι ολόπλευρη μόρφωση.
 • Εσωτερική κι εξωτερική “αξιολόγηση” κάθε σχολείου, προωθώντας ανισοτιμία στην γνώση, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων.
 • Τράπεζα θεμάτων απ’ την Α’ Λυκείου, με “πανελλαδικού τύπου” εξετάσεις, με νέα εμπόδια στην προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές να μορφωθούν και να περάσουν στα πανεπιστήμια.
 • Με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης.
 • Με την προώθηση της “ αριστείας”, αντί για ενιαία, καθολική δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
 • Με επαναφορά της διαγωγής στον έλεγχο, ενισχύοντας τον τιμωρητικό χαρακτήρα του σχολείου.
 • Οδηγεί  στην ολοκλήρωση του “Πανεπιστημίου Α.Ε.” γενικεύουν τα δίδακτρα στα προπτυχιακά μαθήματα, με το πρόσχημα των ξένων φοιτητών. 

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που πέρασε “στα μουλωχτά” τροπολογία -σε άσχετο νομοσχέδιο- για  ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω διαδικτύου. Η βιντεοσκόπηση και αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη όχι μόνο παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά στην ουσία ¨βιάζει” την παιδαγωγική πράξη, τη σχέση δασκάλου-μαθητών, των μαθητών μεταξύ τους, την ευαίσθητη και υπό διαμόρφωση παιδική και εφηβική προσωπικότητα, στερώντας τον αυθορμητισμό, το αίσθημα της ασφάλειας.

Οι συνθήκες της πανδημίας αποκάλυψαν την ανάγκη να παλέψουμε για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. Διεκδικούμε γενναία κρατική χρηματοδότηση για την  Παιδεία. Σήμερα, απαιτούμε από την κυβέρνηση και το κράτος δωρεάν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των μαθητών,  και εκπαιδευτικών (μόνιμες καθαρίστριες, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.ά.) ΤΩΡΑ, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για τη μόρφωση, για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των παιδιών, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Απαιτούμε:

 • ΤΩΡΑ η κυβέρνηση ΝΔ να αποσύρει το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και την τροπολογία για την ηλεκτρονική αναμετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές τάξεις.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού (σχολίατροι, σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, τραπεζοκόμοι, κλπ).
 • Προσλήψεις μόνιμων σχολικών καθαριστριών-καθαριστών, με αλλαγή θεσμικού πλαισίου για εργασία τους κατά τη διάρκεια της σχολικής λειτουργίας.
 • Σύγχρονα σχολικά κτήρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και τις ανάγκες για εργαστήρια, χώρους άθλησης και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 • Ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο. Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση.
 • Ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δε διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά.
 • Ειδικά μέτρα για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Ειδικά μέτρα στήριξης των μαθητών των Ειδικών Σχολείων που παραμένουν κλειστά.
 • Δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δε θα πάνε διακοπές.
 • Καμία ημέρα από την κανονική άδεια των εργαζόμενων γονιών για την άδεια ειδικού σκοπού. Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου για τους γονείς που εργάζονται.
 • Εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλη την Ελλάδα με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις και το απαραίτητο βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό.
 • Δωρεάν, επαρκή και υγιεινή σίτιση για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία και ασφαλής διανομή των σχολικών γευμάτων στο σύνολο των μαθητών με κρατική ευθύνη.

Απαιτούμε σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας!