Η παράδοση επιτάσσει τα κόκκινα πασχαλινά αυγά να βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη. Εύλογα γεννάται η απορία: γιατί να τα βάψουμε Μ. Πέμπτη και όχι κάποια άλλη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας;

Η απάντηση επιδέχεται διάφορες εκδοχές.

Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

 

 

Μια άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα.

Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το τσόφλι του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να το σπάει αλλά να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

 

Πασχαλινά αυγά: Όλα τα μυστικά για το βάψιμο τους

Κάθε Πάσχα παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα κόκκινα αυγά. Το argiro.gr παραθέτει όλα τα μυστικά για το σωστό βάψιμο των αυγών, το βράσιμο και το γυάλισμα, για να έχετε στο Πασχαλινό σας τραπέζι τα ωραιότερα Πασχαλινά αυγά.

Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή. Ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα.

Μην βάφετε φρέσκα αυγά και αυτό γιατί όταν είναι φρέσκα δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών.

Εξετάστε τα ένα ένα για τυχόν εξογκώματα και ρωγμές και καθαρίστε τα με ένα νωπό πανί επιμελώς για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε βρωμιά.

Καθαρίστε τα πολύ καλά πριν τα βράσετε.

Πώς βράζουμε τα πασχαλινά αυγά

Βάλτε σε μια μεγάλη, με χοντρό πάτο, κατσαρόλα κρύο νερό. Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας ομοιόμορφα ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Το πανί θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν κάποια αυγά.

Τοποθετήστε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση και όχι πολύ στρυμωγμένα.
Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι, σε δυνατή φωτιά και σκεπάστε με το καπάκι. Βράστε για 10′.

Το βράσιμο με τον τρόπο που σας λέω είναι πιο σωστό γιατί το αυγό κρατάει τρυφερό το βρασμένο ασπράδι και διατηρεί πιο ωραία υφή αφού βράσει έτσι. Κανονικά τα βραστά σφιχτά αυγά θέλουν 10′ βράσιμο.
Μπορείτε να βράσετε τα Πασχαλινά αυγά από τη Μεγάλη Τετάρτη και απλά να τα βάψετε τη Μ. Πέμπτη κατά το έθιμο.

 

Πώς βάφουμε αυγά

Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20  λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά.
Βγάλτε ένα ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.

Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα Πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.

Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.

Πώς γυαλίζουμε τα αυγά

Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα κόκκινα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι, αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή εφημερίδα.
Αφού στεγνώσουν καλά, με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα βουτηγμένο σε ελαιόλαδο, γυαλίζουμε τα κόκκινα αυγά ένα-ένα. Φορέστε γάντια και σε αυτό το στάδιο γιατί βγάζουν χρώμα.

Πώς βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά σε διάφορα χρώματα με φυτικά υλικά

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιούν δικές τους πρακτικές για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Οι πρακτικές αυτές είναι επιλογές πιο φυτικές, χωρίς τη χρήση χρωστικών και τεχνητών χρωμάτων. Η πιο γνωστή από όλες τις ενναλακτικές μεθόδους βαψίματος των πασχαλινών αυγών είναι το βάψιμο με κρεμμυδόφυλλα. Ανάλογα με το χρώμα όμως που επιθυμούμε να έχουν τα πασχαλινά αυγά μας, εφαρμόζουμε και διαφορετικές τεχνικές . Συγκεκριμένα:

Τα εξωτερικά φύλλα από το κρεμμύδι μας δίνουν ένα καστανό σκούρο χρώμα.

Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα κρεμμυδόφυλλα και τα αυγά σε μια στρώση.

Αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε 10′ ώστε να βγάλουν τα κρεμμύδια το χρώμα τους και να βαφτούν τα Πασχαλινά αυγά.

Αφήνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το χρωματιστό νερό για να βαφτούν καλύτερα.

Μετά, αφού κρυώσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε όπως παραπάνω.

Μπλε: Τα φτιάχνουμε με κομμάτια από κόκκινο λάχανο.

Ροζ: Τα βάφουμε με αποξηραμένα Αρώνια (σε μορφή σκόνης).

Μοβ: Τα βάφουμε με παντζάρια.

Κίτρινα: τα βάφουμε με κουρκουμά ή κιτρινόριζα.

Πράσινα: Τα βάφουμε με σπανάκι.

 

Πως βάφουμε αυγά Πασχαλινά με χρώματα ζαχαροπλαστικής

Μπορείς να βάψεις τα πασχαλινά αυγά σε ό,τι χρώμα θέλεις, εύκολα και γρήγορα με βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Στα σούπερ μάρκετ βρίσκεις κυρίως υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής σε κόκκινο, κίτρινο και μπλε, αλλά σε καταστήματα εξειδικευμένα σε είδη ζαχαροπλαστικής μπορείς να βρεις σε διάφορες μορφές και πολλές αποχρώσεις.

Το έντονο χρώμα στα Πασχαλινά αυγά προέρχεται από τη μεγαλύτερη ποσότητα χρωμάτων ζαχαροπλαστικής που βάζεις στο νερό. Αν θέλετε να πάρουν πιο έντονο χρώμα, προσθέστε περισσότερο χρώμα και διαλύστε το στο νερό.

Αφού καθαρίσουμε, βράσουμε και αφήσουμε τα αυγά να κρυώσουν όπως περιγράφεται παραπάνω, σε ένα μεγάλο φλιτζάνι βάζουμε νερό μέχρι τη μέση προσθέτουμε 1 κ.γλ ξύδι και 8-10 σταγόνες υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Βάζουμε το βρασμένο αυγό σε ένα κουτάλι και το βυθίζουμε στο χρωματιστό νερό.

Βάφουμε 1-1 τα βρασμένα αυγά και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα για λίγα λεπτά.

Όσο πιο πολύ χρώμα ζαχαροπλαστικής βάλεις τόσο πιο έντονα θα βαφτούν.

Βγάζουμε το βαμμένο αυγό με κουτάλι από την βαφή. Τα βάζουμε σε χαρτί να στεγνώσουν. Αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε ένα ένα με ένα βαμβάκι βρεγμένο με λίγο λάδι.

Βάψε εύκολα και γρήγορα τα Πασχαλινά αυγά σου σε διαφορά χρώματα.

Να φοράς γάντια γιατί τα χρώματα ζαχαροπλαστικής ποτίζουν το δέρμα και δύσκολα βγαίνει από τα χέρια.

Το καθάρισμα της κατσαρόλας

Βάψιμο αυγών με χαρτοπετσέτες

Ένας από τους τρόπους που επιλέγει πολύς κόσμος να βάφει τα πασχαλινά αυγά του είναι με χαρτοπετσέτες. Πρόκειται για έναν πολύ απλό, τελείως φυσικό και χωρίς κόλλες και χρωστικές, τρόπο να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Το μόνο που χρειάζεται να αποφασίσετε εσείς είναι να διαλέξετε χαρτοπετσέτες με όμορφα χρώματα και σχέδια.

Τι θα χρειαστείτε:

Τα αυγά που θα βάψετε
Αντίστοιχες ποσότητες σε χαρτοπετσέτες
Πινέλο
4 ασπράδια αυγών
Εκτέλεση

Βράζουμε τα αυγά που θα βάψουμε, με τον τρόπο και τα μυστικά που σας ανέφερα πιο πάνω.

Αφού βράσουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν σε μία καθαρή πετσέτα. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα ασπράδια από τα αυγά που δεν έχουμε βράσει. Παίρνουμε τις χαρτοπετσέτες μας και αφαιρούμε τα εσωτερικά άχρωμα τμήματά της, κρατώντας μόνο τα εξωτερικά με τα σχέδια.  Με το φύλλο της χαρτοπετσέτας που κρατήσαμε, καλύπτουμε το βρασμένο μας αυγό και αφού βουτήξουμε το πινέλο στα ασπράδια των αυγών, περνάμε το αυγό πάνω από την χαρτοπετσέτα για να «κολλήσει». Κόβουμε τα υπολείμματα χαρτοπετσέτας που εξέχουν και ξαναπερνάμε με το πινέλο για να είμαστε σίγουροι ότι κόλλησε η χαρτοπετσέτα στο αυγό. Αφήνουμε τα αυγά μας να στεγνώσουν και είναι έτοιμα.

Το έθιμο των πασχαλινών αυγών

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα του χριστιανικού Πάσχα. Η καταγωγή του φαίνεται πως βρίσκεται στη Μ. Ασία και από εκεί «ταξίδεψε» στην Ευρώπη και στους Χριστιανούς απανταχού.

Στη λαογραφία, το αυγό συμβολίζει τη γέννησης της ζωής και της δημιουργίας, ενώ το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο συμβολισμό του αίματος που έχυσε ο Χριστός την ώρα που ήταν πάνω στο Σταυρό.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το αυγό συμβολίζει τη ζωή και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος του Χριστού από τον οποίο και αναστήθηκε.

Πασχαλινά κόκκινα αυγά εκτός από το πασχαλινό τραπέζι, βάζουμε στα τσουρέκια, στα πασχαλινά ψωμιά και σίγουρα όσα σου περισσέψουν, να τα φτιάξεις σε αυτή την φανταστική αυγοσαλάτα!

ΠΗΓΗ: Αυτοδιοίκηση