Πανικός έχει προκληθεί στην Ιαπωνία από την επανεμφάνιση ενός σπάνιου ψαριού το οποίο ζει στα βάθη της θάλασσας και το οποίο συνδέεται με φυσικές καταστροφές και πιο συγκεκριμένα με σεισμούς και τσουνάμι 

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, στα ανοιχτά του νομού Τογιάμα, πιάστηκαν στα δίχτυα ψαράδων δύο σπάνια «ψάρια κουπιά», όπως ονομάζονται – είδος με ασημένιο δέρμα και κόκκινα πτερύγια που ζει σε μεγάλα βάθη στον ωκεανό, μεταξύ 200 και 1.000 μέτρων, και πιστεύεται πως είναι… προάγγελος σεισμών και τσουνάμι.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ένα ψάρι του είδους, μήκους 3,2 μέτρων, ξεβράστηκε σε ακτή του ίδιου νομού ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο βρέθηκε μπερδεμένο σε δίκτυα, έξω από το λιμάνι του Ιμίζου.

Συνολικά επτά “Ryugu no tsukai” (ή «αγγελιοφόρος από το παλάτι του θεού των θαλασσών», όπως είναι γνωστό το είδος στα ιαπωνικά), έχουν εντοπιστεί από τις αρχές του χρόνου, εντείνοντας τους φόβους περί επικείμενης φυσικής καταστροφής.

Θρυλείται πως το συγκεκριμένο ψάρι ξεβράζεται στις ακτές πριν από υποθαλάσσιους σεισμούς. Ωστόσο, οι επιστήμονες αμφισβητούν σθεναρά αυτούς τους… θρύλους.

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για τη θεωρία αυτή, πως δηλαδή τα ψάρια αυτά εμφανίζονται προ μεγάλων σεισμών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να απορρίψουμε αυτήν την πιθανότητα 100%. Ίσως η υπερθέρμανση του πλανήτη να έχει να κάνει με την εμφάνιση των ψαριών ή ίσως υπάρχει μία άλλη αιτία την οποία αγνοούμε», εξηγεί στο CNN ο Καζούσα Σαΐμπα του Ακουάριουμ Uozu.

iaponia.jpg
Σπάνιο ψάρι από τα βάθη της θάλασσας προάγγελος καταστροφών

Η εμφάνιση των συγκεκριμένων ψαριών στις ακτές τις Ιαπωνίας τους μήνες που προηγήθηκαν του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 ενισχύει περισσότερο τον αστικό μύθο αλλά και τα επιχειρήματα όσων τον πιστεύουν.

Το ότι «οι μικρές αλλαγές που συντελούνται στο φλοιό του πυθμένα πριν από ένα σεισμό ίσως αναδεύουν και σπρώχνουν στην επιφάνεια τα θαλάσσια πλάσματα που κατοικούν στα βάθη» ίσως αποτελούσε μία επιστημονική βάση για τη θεωρία αυτή, αναφέρει ο Σαΐμπα, ο οποίος, πάντως, αμφισβητεί την αξιοπιστία της θεωρίας αυτής.

Άλλη μία επιστημονική εξήγηση που αναφέρει ο Οσάμου Ιναμούρα, διευθυντής του Ενυδρείου Uozu έχει να κάνει με την τροφή αυτών των ψαριών, ένα είδος μικρών γαρίδων: «Όταν οι γαρίδες ανεβαίνουν προς το πλαγκτόν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως τα ψάρια να ακολουθούν τη λεία τους στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων».