Σε καραντίνα για 14 μέρες μπήκαν 32 μαθητές διαφόρων τάξεων και τμημάτων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάμπου, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι είχαν μεταφερθεί από και προς το σχολείο με το λεωφορείο που οδηγούσε 56χρονος Ζακυνθινός, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό την Δευτέρα.

Ο 56χρονος νοσηλεύεται τις τελευταίες ώρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΓΝΖ Π. Γιακουμέλος, ο ασθενής δεν είναι διασωληνωμένος, απλώς λαμβάνει αυξημένη φροντίδα στη Μονάδα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο κ. Γιακουμέλος με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ο δεύτερος αναφέρθηκε σε αυτό το περιστατικό, επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού, καθώς ο ασθενής είναι οδηγός λεωφορείου. Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννάκος είπε:

«Εύχομαι περαστικά στον ασθενή που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Όπως μας ενημέρωσαν οι γιατροί, δεν έχει υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ – στα όρια της διασωλήνωσης – για στενή παρακολούθηση. Αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνος και ύπουλος είναι ο ιός. Θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να επιταχύνει την ιχνηλάτηση των επαφών γιατί ο ασθενής ήταν οδηγός λεωφορείου και μπορεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά. Αν δεν γίνει γρήγορα ιχνηλάτηση μπορεί να έχουμε και δεύτερο κύκλο στη Ζάκυνθο που θα είναι πολύ επικίνδυνο».

Πηγή: ΗμέραΖακύνθου

 

Τηρήθηκε το πρωτόκολλο
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ» ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευάγγελος Αγγελούσης, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό το βράδυ της Δευτέρας επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ακολουθηθεί κατά γράμμα το πρωτόκολλο. Άμεσα ενημερώθηκαν με email και τηλεφωνικά οι γονείς των μαθητών. «Ενημερώθηκα από το Γ.Ν. Ζακύνθου γύρω στις 23.30 το βράδυ της Δευτέρας, ότι ένας οδηγός λεωφορείου που έκανε δρομολόγιο σε δημοτικό σχολείο διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Επικοινώνησα με τον ΕΟΔΥ και με όλες τις υπηρεσίες που έπρεπε και ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο για αυτές τις περιπτώσεις. Στους γονείς εστάλη το βράδυ της Δευτέρας email που τους ενημέρωνε για το περιστατικό και τους ζητούσε να μην φέρουν στο σχολείο τα παιδιά που μπήκαν στο συγκεκριμένο λεωφορείο τη Δευτέρα. Στις 06.45 το πρωί ο Διευθυντής του σχολείου ενημέρωσε και τηλεφωνικά τους γονείς ότι τα παιδιά πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Τα παιδιά είναι από διάφορα τμήματα. Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θεωρούνται στενές επαφές του κρούσματος», δήλωσε ο κ. Αγγελούσης και πρόσθεσε πως δόθηκαν και οδηγίες στους γονείς για όσα θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που κάποιος μαθητής παρουσιάσει συμπτώματα. Συνολικά, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως συμβαίνει σε όλα τα περιστατικά, έτσι και σε αυτό, την ιχνηλάτηση των επαφών του 56χρονου έχει αναλάβει ο ΕΟΔΥ.
Τέλος, ο κ. Αγγελούσης είπε ότι ο χρόνος που παρέμεινε μέσα στο λεωφορείο ο κάθε μαθητής είναι διαφορετικός και πως συνολικά το δρομολόγιο από την πρώτη στάση μέχρι το σχολείο διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Επίσης, πρόσθεσε πως σε όλα τα δρομολόγια οι μαθητές φορούσαν μάσκες, όπως προβλέπεται.