Για το κρίσιμο ραντεβού που θα έχουν σήμερα ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης και εκπρόσωπος της εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ» με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο, καθώς και για τις λύσεις που θα προτείνει η δημοτική αρχή για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Δήμαρχος παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου και ανέλυσε εκτενώς το πρόβλημα και τις επόμενες κινήσεις του.

Ουσιαστικά, ο Δήμαρχος θα διεκδικήσει χρηματοδότηση για να προχωρήσει μία νέα ενδιάμεση λύση στον Λίβα, καθώς όπως εξήγησε, η κατάσταση έχει περιέλθει σε τέλμα, αφού η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ δεν τήρησε τους όρους της σύμβασης. Ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η αποκομιδή και τεράστιοι όγκοι να συσσωρευτούν στο χώρο. «Από τον Αύγουστο, ίσως και νωρίτερα, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ στον Λίβα δεν επεξεργάζονταν τα απορρίμματα, απλώς γινόταν η δεματοποίησή τους. Δεν γινόταν διαλογή και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο όγκος των απορριμμάτων που έχουν εναποτεθεί στο χώρο. Έχουν γίνει και άλλες παραβάσεις στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου και τώρα εγκυμονεί κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα», είπε ο κ. Αρετάκης και σημείωσε ότι τουλάχιστον 1.000 τόνοι απορριμμάτων είναι εντελώς ανεπεξέργαστοι. Μάλιστα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι για τη μη τήρηση των όρων της σύμβασης, ευθύνη έχουν και οι Επιτροπές Παρακολούθησης του έργου, καθώς τα μέλη τους υπέγραφαν, ενώ την ίδια στιγμή, ήταν δεδομένο ότι δεν γινόταν επεξεργασία των απορριμμάτων και δεν λειτουργούσαν σωστά τα μηχανήματα, ο βιολογικός καθαρισμός κ.ά. Όπως είπε, για το λόγο αυτό, επόμενη κίνησή του είναι να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση. «Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει το εργοστάσιο να δουλεύει σωστά και για πολλές ώρες. Τα μηχανήματα δεν επαρκούν. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται χειροδιαλογή ή οποιαδήποτε διαλογή. Σύμφωνα με τη σύμβαση μόλις φτάνουν τα απορριμματοφόρα στον Λίβα, θα πρέπει να γίνεται οπτικός έλεγχος για να αφαιρούνται κάποια υλικά (πχ σίδερα), αυτό δεν έγινε και έτσι καταστράφηκε ο τεμαχιστής», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας!
Ο κ. Αρετάκης μίλησε και για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Σύλλογος Προστασίας Βραχιώνα, τονίζοντας ότι οι περισσότερες παρατηρήσεις που έκανε σχετικά με το έργο ήταν άνευ ουσίας. «Ο δρόμος, η περίφραξη ή μέτρα πυροπροστασίας που αναφέρονται δεν είναι τα βασικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι μολύνεται ο αέρας, το έδαφος, ο υδροφόρος ορίζοντας. Δεν γίνεται σωστή διαχείριση. Ο βιολογικός δεν έχει δουλέψει ποτέ. Πρέπει να σταματήσει η καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό
Σχετικά με τη διακοπή των εργασιών στον Λίβα σε λίγες μέρες από την ΜΕΣΟΓΕΙΟ, όταν δηλαδή θα ολοκληρώσει τη δεματοποίηση των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί, ο Δήμαρχος τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικής φύσης και διευκρίνισε ότι ακόμα και αν ο Δήμος είχε τα χρήματα για να αποπληρώσει το χρέος προς την εταιρεία – η οποία ζητά 1,5 εκατομ. ευρώ – δεν θα το έπραττε, καθώς δεν δέχεται να συνεχιστεί η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται μέσα από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η Μονάδα. «Οι δόσεις προς την εταιρεία δεν πληρώθηκαν εγκαίρως. Η συσσώρευση πολλών απορριμμάτων λόγω μη δυνατότητας διαχείρισης από Μεσόγειο είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και το κόστος . Τα απορρίμματα που ανέβασαν το κοστολόγιο είναι των τελευταίων μηνών», είπε ο κ. Αρετάκης και πρόσθεσε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να βρεθεί μία συνολική λύση, ώστε να συνεχιστεί σωστά η λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου.

Νέα ενδιάμεση λύση θα προτείνει στο υπουργείο ο Δήμαρχος
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Δήμαρχος, αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι να γίνει αντικατάσταση των μηχανημάτων της ενδιάμεσης λύσης, να προμηθευτεί ο Δήμος έναν δεματοποιητή σύγχρονης τεχνολογίας (για να μην σκίζονται τα δέματα), να γίνει ανακατασκευή της Μονάδας, να αντικατασταθεί ή να επισκευαστεί ο βιολογικός, να συζητηθεί η επίλυση των υπαρχόντων δεμάτων με τα σύμμεικτα απορρίμματα και ενδεχομένως να αναλάβει τη δεύτερη επεξεργασία τους η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στους όρους της σύμβασης (εναπόθεση υπολειμμάτων στα κύτταρα). «Ο Δήμος δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί μία κακή διαχείριση και τις οικονομικές συνέπειες. Μέσα στα δέματα, τα απορρίμματα είναι σύμμεικτα και δεν μπορούν έτσι, χωρίς επεξεργασία, να καταλήξουν στα κύτταρα. Σήμερα, τα στραγγίδια ρέουν ανεξέλεγκτα! Θα εξετάσουμε ακόμα και τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, με έξοδα του Δήμου για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Δήμαρχος.

Συμφωνίες πάνω από το τραπέζι
Το σημερινό ραντεβού στο υπουργείο είναι κρίσιμο για το μέλλον του τόπου και τη διαχείριση αυτού του «καυτού» θέματος, με τον Δήμαρχο να επισημαίνει ότι θα ενημερώσει την πολιτεία για την υπάρχουσα κατάσταση, παρουσία εκπροσώπου της εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», επιθυμώντας οι συμφωνίες να γίνουν πάνω από το τραπέζι. «Η παρουσία μου στον Δήμο δεν θα συνδεθεί με μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ή καταστροφή του περιβάλλοντος. Θα έχω συμμάχους στο υπουργείο για να πάμε μπροστά και να βρούμε λύση. Πρέπει για τα επόμενα 3 χρόνια να γίνεται σωστή διαχείριση, διαλογή και συμπίεση, να ανακατασκευαστεί η Μονάδα και η εταιρεία να υποδείξει πως θα γίνει η διαχείριση των σύμμεικτων. Δεν μπορεί ο Δήμος να πληρώσει για νέα επεξεργασία τους, από τη στιγμή που δεν τηρήθηκε η σύμβαση. Η δικαιοσύνη πρέπει να αποφανθεί γιατί υπέγραφαν για τη διαχείριση στον Λίβα οι Επιτροπές. Στο τραπέζι «έχει πέσει» πρόταση να υπάρξει χρηματοδότηση για την κατασκευή νέου κυττάρου, αλλά σε αυτό θα πρέπει να εναποτεθούν απορρίμματα που έχουν ήδη υποστεί επεξεργασία. Όλα αυτά θα συζητηθούν στο υπουργείο, παρουσία του εκπροσώπου της «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ».

Επαφές με τον Δήμαρχο Ήλιδας
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι στην παρούσα φάση, ο Λίβας δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με άλλα δεματοποιημένα, μη επεξεργασμένα απορρίμματα και πρόσθεσε ότι είχε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ήλιδας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς μπορεί να δεχτεί σημαντική ποσότητα απορριμμάτων από το νησί μας. Αυτή μάλιστα, είναι μία πρόταση που θα καταθέσει ο κ. Αρετάκης σήμερα στο υπουργείο.

Ν. Αρετάκης: «Να μην ανησυχούν οι Ζακυνθινοί»
Κλείνοντας, ο κ. Αρετάκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στους συμπολίτες μας για να τους καθησυχάσει, καθώς ήδη οι πρώτες αντιδράσεις για τα συσσωρευμένα σκουπίδια στις γειτονιές είναι έντονες. «Να μην ανησυχεί ο κόσμος. Θα βρεθεί λύση, άμεσα, γιατί η παρούσα δημοτική αρχή είναι αδύνατον να δεχτεί μία τέτοιας έκτασης οικολογική καταστροφή στον Λίβα που θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και την τοπική οικονομία. Εμείς, θα λύσουμε αυτά προβλήματα και ελπίζουμε να έχουμε τη συνδρομή των πολιτών».

Πηγή:imerazante.gr