Η κυβέρνηση των ΄’Αρίστων’’, με πρόφαση την πανδημία, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου(11/3/20) και με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (4992/2021) νομοθέτησε έκτακτα μέτρα προσλήψεων στους Ο.Τ.Α. ως ‘’μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του’’.

Προσλήψεις ρουσφετολογικού-πελατειακού χαρακτήρα  πέρα κι έξω από την εποπτεία και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ με «κατ’ επιλογήν» αξιολόγηση απευθείας από τις αυτοδιοικητικές αρχές, χωρίς ίχνος διαφάνειας, ενημέρωσης, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας.

Οι Δημοτικές αρχές καθώς  και η Περιφερειακή ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες της κυβέρνησης της ΝΔ στην πελατειακή εφαρμογή του νόμου και οι αυτοδιοικητικοί ‘’μαθητές’’ φάνηκαν ανώτεροι του κυβερνητικού ‘’δασκάλου’’ τους !

Όπως στο πρόσφατο παρελθόν που στην μάχη κατά του ιού ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας προσέλαβε οξυγονοκολλητή(sic) ενώ στον Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας η προθεσμία που δόθηκε για την υποβολή των αιτήσεων για τον διαγωνισμό πρόσληψης 52 εργαζομένων τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν μόλις ένα 24ωρο από 9/9 μέχρι 10/9…

Σταθερά προσηλωμένοι και πάλι  στο πνεύμα της ‘’πελατειακής αξιοκρατίας’’ τους προχώρησαν όλοι τους σε διαγωνισμούς προσλήψεων ορισμένου χρόνου με θέσεις άσχετες στις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, εκτός αν θεωρούν ότι με ηλεκτρολόγους, τοπογράφους, γεωπόνους, οξυγονοκολλητές και διοικητικούς γραμματείς θα καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας!

Έτσι η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων έπεσε στην μάχη κατά του κορονοιού με 22 προσλήψεις με 7 θέσεις ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, 9 θέσεις ΠΕ Διοικητικού,  2 Μηχανολόγων-Μηχανικών και μόλις 1 θέση Επόπτη Υγείας…

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας των 65.000 κατοίκων προχώρησε τον Φεβρουάριο  σε προσλήψεις 189 ατόμων (172 Δήμος και 17 ΔΕΥΑΚ) την ίδια ώρα που ο Δήμος Λάρισας των 160.000 κατοίκων προσέλαβε 112 εργαζόμενους.

Και φυσικά δεν  είναι μια προσπάθεια έμμεσης καταπολέμησης της ανεργίας αλλιώς γιατί δεν έβαλαν κοινωνικά κριτήρια αξιολόγησης στις θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης όπως προβλέπει ο ΑΣΕΠ (χρόνος ανεργίας, πολυτεκνία, μονογονεΪκότητακλπ) ;

Εξάλλου τρανή απόδειξη για από είναι το γεγονός ότι δε φρόντισαν να αξιοποιήσουν το αντίστοιχο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και να καλυφθούν θέσεις από τη μεγάλη δεξαμενή των δηλωμένων μακροχρόνια ανέργων.

Εκτός όμως των ‘’φωτογραφικών’’ ειδικοτήτων ήταν ‘’φωτογραφική’’  και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά «μιλημένους», αφού ο προβλεπόμενος χρόνος ήταν μόλις τρία-τέσσερα 24 ωρα-μαζί με τα Σαββατοκύριακα- και όποιος πρόλαβε πρόλαβε!

Τόσο υπεύθυνοι, τόσο αξιοκρατικοί, τόσο κοινωνικά ευαίσθητοι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται οικονομικά και κοινωνικά.

Άξιος ο μισθός τους!

Τους παραδίδουμε στην αξιολόγηση της κερκυραϊκής κοινωνίας…

 

 

Τμήμα Αυτοδιοίκησης

Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας